BLOG

ÇALIŞMA İZNİ VEREN DİLİ OKULU PROGRAMLARI

Hangi Ülkelerde Dil Okulları Çalışma İzni Veriyor ve Süreleri Ne kadar?

2020-04-11 15:58:25

ÇALIŞMA İZNİ VEREN DİLİ OKULU PROGRAMLARI

ÇALIŞMA İZNİ VEREN DİL OKULU PROGRAMLARI

 

Globalleşen dünyada yabancı dilin önemi giderek artmış 2. hatta 3. yabancı dil bilme ihtiyaçları ortaya çıkmıştır. Yabancı dil öğrenmenin en kolay ve sağlıklı yolu ise öğrenilmek istenilen yabancı dilin ana dili olan ülkelerde eğitim almaktır, artık çok kolaydır ve birçok ülke yabancı dil eğitimine önem ve ağırlık vermiştir.  İngiltere, Amerika, İrlanda, Avustralya, Malta gibi ülkeler dil okulları ve dil eğitim programlarında oldukça gelişmiş ülkelerin başında gelmektedir. Dil eğitimi için ülke tercihinde öne çıkan bazı unsurlar vardır. Yabancı dil eğitiminde ülke seçimi konusunda en önemli faktörlerden birisi de eğitim alacağınız ülkenin yasal olarak çalışma izni vermesidir. Özellikle yurtdışında yabancı dil eğitimi alan öğrencilerin, kendi yaşam giderlerini karşılamak ve kendi ayaklarının üzerinde durmak istemesi ve ailesine maddi olarak yük olmak istememesi yasal çalışma izninin önemini bir kez daha arttırmıştır. Aşağıda çalışma izni veren ülkeleri ve olanaklarını inceleyebilirsiniz 

İRLANDA

İrlanda dil eğitiminde tercih edilen ülkelerin başında gelmektedir. Özellikle coğrafi konumu, halkın  sempatik ve sıcakkanlı olması ve doğa ve tarihsel yapısı tercih edilmesini sağlayan önemli faktörlerdir. Ayrıca, büyük bilişim şirketlerinin (Apple, Facebook, Twitter, Microsoft, LinkedIn gibi ) proje ve merkezleri İrlanda’ da bulunmaktadır. Bilişim alanında ki bu hızlı ilerleme ve yeni personel ihtiyacı dil eğitim öğrencileri için iş istihdamı ve gelecek planlaması için bir fırsattır. İrlanda’ da yabancı dil eğitimi için tercih edilmesinin en önemli sebebi ise yasal çalışma izni vermesidir. 25 Haftalık dil programına kayıtlı olmak İrlanda’ da yasal çalışma izni almak için gerekli olan en önemli faktördür. Haftalık en fazla 20 saatlik çalışma hakkına sahip olan öğrenciler part-time yarı zamanlı olarak çalışabilmektedir. İrlanda, 25 Haftalık bir dil eğitimi için 8 ay süre geçerli vize vermektedir, dil eğitimi alan öğrenciler tercih etmesi durumunda 25 haftalık dil eğitimlerinin bitişinin akabinde 2 ay süre ile çalışma hakkına sahiptirler. 2 aylık süre tatil dönemlerine (Yaz ayları ve kış döneminde ki 1 aylık süre) denk gelir ise öğrenciler 40 saat full-time/tam zamanlı çalışabilirler. Dil eğitimi alan öğrenciler genel hizmet sektöründe çalışma imkanı bulabilirler. Genel hizmet sektöründe kafe, restoran gibi işletmelerde farklı pozisyonlarda çalışabilirler. İrlanda’ da iş bulmak için şirketlerin kariyer sayfalarına özgeçmişlerini bırakabilirler ve ya iş bulma sitelerinden iş başvurusu yapabilirler. İş bulma imkanlarında kolaylık sağlayan etmenlerden birisi de İrlanda’ da daha önce gelmiş ve çalışan deneyimli öğrenciler ile iletişim kurarak iş bulma sürecini kolaylaştırabilirler. İrlanda’ da öğrenciler part-time olarak haftalık 20 saatlik çalışma süresine istinaden aylık kazançları ortalama 800-1200 Euro arasında olacaktır. Dil eğitimi alan öğrenciler için aylık kazanç yaşam giderleri için yeterli bir ücrettir. İrlanda’ da dil eğitimi süresince konaklamalar ise aile yanı, yurt ve hostel konaklamaları şeklinde yapılabilir. Özellikle yurt ve aile yanı konaklama şekilleri öğrencilerin daha çok tercih ettiği konaklama tipleridir. Konaklama ücretleri ise aylık 800-900 Euro civarında olacaktır.

  • Ortalama kurs giderleri 3000-4500 Euro civarındadır. 
  • Ortalama konaklama giderleri 800-900(aylık) Euro civarındadır.
  • Öğrenci azami 25 haftalık programa kayıtlı olmalıdır.

 

 

AVUSTRALYA

Avustralya sıcak ve ılıman iklime sahip olması, kültürel anlamda çok çeşitliği yapıda olması, ana dilinin İngilizce olması öğrenciler tarafından dil eğitimi için tercih edilen önemli ülkelerden bir diğeridir. Özellikle Dünyada ki en büyük yüz ölçümüne sahip ülkelerden birisi olmasına karşın nüfusun 23-24 milyon olması, refah seviyesinin yüksek olması dil eğitiminde Avustralya tercihinde öne çıkan diğer önemli etmenlerdir. Ayrıca Avustralya;  dil okulları,  üniversiteler,  genel olarak eğitim konusunda hayli zengin bir ülkedir ve eğitime verilen maddi ve manevi destek her geçen gün artmaktadır. Avustralya öğrencinin alacağı sertifika ve ya öğrenim belgeleri de dünyanın birçok ülkesinde geçerliliğe sahiptir. Ülkede dil eğitimi için tercih edilen şehirleri Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth olarak söylenebilir. Avustralya da her öğrencinin bütçesine uygun eğitim programları ve dil okulu seçenekleri de mevcuttur. Avustralya’ da öğrencilerin haftalık göreceği ders saati azami 20 saat olacaktır. Avustralya vizesi için en az 3,5-4 aylık bir eğitimi programına kayıtlı olmak gerekir, daha kısa süre alınan dil eğitimlerinde vize görevlilerinin değerlendirmesi sonucu başka programlara katılmaları sağlanabilir. Avustralya’ da öğrenciler haftalık 20 saat azami çalışma hakkına sahiptirler. Öğrenim sürelerinin yani okulların tatil olduğu zamanlar da ise öğrenciler tam zamanlı olarak çalışma imkanları vardır. Eğitim süresince öğrenciler genel hizmet sektöründe çalışabilirler. Kafe, restoran gibi işletmelerde farklı pozisyonlarda,  tadilat tamirat işleri gibi kalifiye yetenek istenmeyen işlerde çalışabilirler. Ayrıca birçok öğrencinin de sıkça yaptığı iş olan yemek teslimatı (Uber Eats) gibi işlerde çalışmaktadır öğrenciler. Avustralya’ da ortalama saatlik ücret 15-30 Avustralya Doları (AUD) civarındadır. Saatlik kazanılan ücret pozisyona ve işletmeler göre değişiklik göstermektedir ve İngilizce seviyesi iş bulmada kolaylık sağlayan en önemli etkendir. Avustralya’ da konaklamalar ise aile yanı, özel yurt, hostel konaklamaları olarak sunulabilmektedir. Ortalama haftalık konaklama ücretleri ise 200-250 AUD civarında değişmektedir. Avustralya’ da part-time çalışan bir öğrenci aylık kazancı yaşam giderlerini (kira, yeme-içme gibi ) rahatlıkla karşılayabilmektedir fakat eğitim giderleri (okul ücretleri vb.) için yeterli olduğu söylenemez. 

  • Ortalama kurs giderleri 5000-7500 AUD civarındadır ( 24 Hafta )
  • Ortalama kira giderleri 800-1000 AUD civarındadır ( Aylık )

 

 

MALTA

Akdeniz de bulunan ve ada ülkesi olan Malta hem turistik yapısı hem de her yıl binlerce öğrencinin dil eğitimi için ülkeye gelmesi ile eğitim ülkesi olarak da bilinir. Malta, dil eğitimleri için çok fazla tercih edilmesinin nedenleri olarak maliyelerin düşük olması ülkeye gelen binlerce uluslararası öğrenci ile kaynaşma ve iletişim kurma fırsatının olması gösterilebilir. Ayrıca öğrenciler coğrafi konumu, Schengen ülkesi olması ve iklimi itibari ile Malta’ yı tercih etmektedirler. Malta dil eğitiminde yasal çalışma izni veren ülkelerden bir diğeridir. Malta 90 gün üzeri yabancı dil eğitimine kayıtlı öğrencilere yasal çalışma hakkı tanımaktadır. Ülke çalışma iznini 90 günlük eğitimini tamamladıktan sonra ve öğrenci eğitimine asgari  % 75 devam etmesi durumunda vermektedir. Çalışma iznini bir örnek ile açıklamak gerekir ise öğrenci 24 haftalık bir yabancı dil eğitimi aldığını düşünürsek, öğrenci eğitim hayatının 91. günü itibari ile çalışma hakkına sahip olmaktadır. Malta’ da öğrenci azami 20 saat çalışma hakkına sahiptir. Malta’ da çalışma izni için haftalık en az 15 saatlik bir dil eğitim programına kayıtlı olmak gerekmektedir. Malta’ da öğrenci hotel, kafe, restoran işlerinde çalışabilir. Öğrenci işi bulduktan sonra işveren, iş ve işçi bulma kurumu olan JobsPlus’ a bildirmesi gerekir. İşveren JobsPlus’ a başvuru yaparken yerli işgücünü içerisinde uygun bir çalışan bulamadığını ispat etmesi gereklidir. Malta’ da konaklamalar ise paylaşımlı daire, özel yurt ve aile yanı konaklama imkanları sunulabilmektedir.

  • Ortalama Konaklama ve Eğitim Ücreti 4500-6000 Euro civarındadır ( 24 haftalık )

 

YENI ZELANDA

Yeni Zelanda, Pasifik okyanusunda yer alan bir ada ülkesidir, başkenti Wellington’ dır. Yeni Zelanda, yabancı dil eğitiminde öne çıkar ülkelerden birisidir, Özellikle ülkedeki eğitim ve refah seviyesinin yüksek olması, ana dilinin İngilizce olması dil eğitiminde tercih edilmesinin nedenleri arasında gösterilebilir. Ayrıca, diğer ana dilde İngilizce dili eğitimi veren ülkelere oranla daha uygun fiyatlarda eğitim alınabilmesi yine tercih sebeplerinden bir tanesidir. Ülkede ki eğitim ve dil okulları en üst kaliteye sahiptirler, bunun yanı sıra ülkede ki tüm dil okulları New Zealand Qualifications Authority(NZQA) tarafından denetlenmektedir. NZQA devlet destekli bir kurumdur. Öğrenciler hem dil eğitimi alıp hem de tatil yapma fırsatı bulabilirler. Öğrencilerin Yeni Zelanda’ da dil eğitimi alırken en çok tercih ettiği şehirler Auckland, Wellington ve Christchurch olarak bilinir. Yeni Zelanda, dil eğitimi için tercih edilmesinin bir diğeri nedeni ise ülkenin part-time(yarı zamanlı) çalışma izni vermesidir. Öğrenciler dil eğitimi alırken aynı zamanda haftalık 20 saat yasal olarak da çalışma hakkına sahip olacaktır. Öğrenciler, Yeni Zelanda’ da dil eğitimi alırken aynı zamanda çalışma iznine sahip olabilmeleri için 14 hafta ve üzeri bir dil eğitim programına kayıtlı olmaları gerekmektedir. Öğrenciler, Yeni Zelanda’ da iş bulmasını kolaylaştırmak için ulusal bir kuruluş olan Student Job Search aracılığı ile iş arayabilirler ve birçok alanda çalışma fırsatı yakalayabilirler. Dil eğitimi alan öğrenciler ayrıca kariyer siteleri olan Trade Me ve Seek gibi sitelerden de yararlanabilirler. Yeni Zelanda’ da dil eğitim alan öğrencilerin çalışırken ortalama kazançları 18-24 NZD(New Zealand Dollar) civarında olacaktır. Yeni Zelanda’ da dil eğitimi alan öğrenciler için yurt, aile yanı ve hostellerde konaklama imkanları sunulabilmektedir.