WORK AND TRAVEL

Vize Bitiş Tarihi ve ABD'de Kalış Süresi

Vize Bitiş Tarihinin Anlamı

Genellikle, vize tarihleri Work and Travel programı için DS-2019 tarihleriyle eşleşir. Bununla birlikte, vize bitiş tarihi Amerika Birleşik Devletleri'nde ne kadar süreyle kalabileceğinizi yansıtmaz. Bunun yerine, Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etmenize izin verilen süreyi gösterir. I-94 ve DS-2019 belgeleri, kalış süresini onaylayan belgelerdir. Yani pasaportunuz üzerindeki başlangıç ve bitiş vize tarihleri içerisinde ABD'ye giriş yapmanız gerekir ancak ne kadar süreyle orada kalacağınızı DS-2019 ve I-94 belgeleriniz belirler. Sponsorunuz tarafından program süreniz Work and Travel programı kapsamında ve Türkiye için geçerli tarihe kadar uzatılabilir(en fazla 1 Ekim), bu durumda sizin SEVIS durumunuz güncellenmeli ve size yeni bir DS-Formu verilmelidir.

Tüm vizeler için geçerli daha detaylı bir açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz:

Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş izniniz ve kalış süreniz arasındaki farkı anlamak bazen kafa karıştırıcı olabilir. Bu terimler birbirinden oldukça farklıdır. 

Pasaportunuzdaki Amerika Birleşik Devletleri vizesi, yabancı bir vatandaşa Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etme izni verir. Bir vize yalnız başına Amerika'ya girişe yetki vermez. Bir vize sadece başvurunuzun Amerika Birleşik Devletleri'nin bir limanına (havaalanı, deniz limanı veya kara sınır kapısı) seyahat etmek için bir Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği veya Konsolosluğu konsolos memuru tarafından incelendiğini ve memurun belirli bir amaç için seyahat etme hakkına sahip olduğunu belirlediğini gösterir.

Giriş noktasında, Amerika Birleşik Devletleri Güvenlik Bakanlığı (DHS) görevli bir göçmenlik memuru, Amerika Birleşik Devletleri'ne girişinizi ve herhangi bir ziyaret için ne kadar süreyle kalabileceğinizi, kabul sürecinin bir parçası olarak belirler. Amerika Birleşik Devletleri'ne girişinize izin vermek yalnızca Amerika Birleşik Devletleri göçmenlik memurunun yetkisindedir.

Vize Bitiş Tarihinin Anlamı

Vize bitiş tarihi, vizedeki vize veriliş tarihiyle birlikte gösterilir. Vize verilişi ile vize bitiş tarihi arasındaki süreye vize geçerliliği denir. Vize geçerliliği, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir limanına seyahat etme iznine sahip olduğunuz süreyi temsil eder.

Uyruğunuza bağlı olarak, vizeler tek girişli veya çoklu/sınırsız girişli olarak verilebilir.

Tek girişli bir vize (vizede "Girişler" başlığı altında "1" sayısıyla belirtilir) genellikle vize verildiği tarihten itibaren vize bitiş tarihine kadar Amerika Birleşik Devletleri'ne bir kez seyahat etmek için geçerli veya kullanılabilir.

Çoklu girişli bir vize (vizede belirli bir sayıda (2, 3 vb.) veya çoklu/sınırsız girişler için "M" ile belirtilir) genellikle vize verildiği tarihten itibaren vize bitiş tarihine kadar Amerika Birleşik Devletleri'ne vize belirtildiği kadar çok kez seyahat etmek için geçerli veya kullanılabilir, şu koşullar sağlanırsa:

Vizeniz süresi dolmamışsa ve vizenizde izin verilen giriş sayısını aşmamışsanız, yeni bir vize başvurusunda bulunmanız gerekmez.

Vizenizin çoklu kullanımları, sahip olduğunuz vize türünde izin verilen seyahat amacına uygun olmalıdır.

Lütfen unutmayın, bir vize Amerika Birleşik Devletleri'ne girişi garanti etmez. Ayrıca, vizenizdeki bitiş tarihi Amerika Birleşik Devletleri'nde ne kadar süreyle kalma hakkınız olduğunu göstermez. Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş ve yetkili kalma süresi, her seyahatinizde Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) görevlisi tarafından belirlenir.

Vize geçerlilik süresini iptal edebilecek veya hükümsüz kılabilecek bazı durumlar olduğunu unutmamak gerekir. Amerika Birleşik Devletleri'nde bir limanına yetkili olarak belirlenen kalış süresinin son tarihini aşarsanız, Amerika Birleşik Devletleri Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) görevlisi veya Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) tarafından vizeniz otomatik olarak hükümsüz kılınır veya iptal edilir, ancak;

Kalmak süresini uzatma veya statü değişikliği için zamanında bir başvuru yapmışsanız,(Work and Travel için bu şekilde yasal bir hak yoktur, burada genel vize türleri hakkında bilgi verilmektedir.)

Bu başvuru incelenmeye alınmış ve göz ardı edilmemişse;

Amerika Birleşik Devletleri'nde kalıcı ikamet eden (LPR olarak da adlandırılan Greencard sahibi) olmak için statü ayarlaması başvurusunda bulunduysanız, Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılmadan önce İleri Seyahat İzni (Advance Parole) almak için USCIS ile iletişime geçmelisiniz.

Amerika Birleşik Devletleri'ne Giriş ve Kalış Süreniz

Bir giriş noktasına vardığınızda, CBP yetkilisi ziyaretinizin süresini belirler.

Giriş damgasında veya I-94 Formu'nda, Amerika Birleşik Devletleri göçmenlik görevlisi girişinizin süresini kaydeder. Eğer giriş damganızda veya I-94 Formu'nda belirli bir tarih yazıyorsa, o tarih Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılmanız gereken tarihtir. Eğer giriş damganızda veya I-94 Formu'nda "D/S" (statünün süresi) yazıyorsa, vize türünüze uygun olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitiminize devam ediyor, değişim programınızda kalıyor veya uygun bir işte çalışıyorsanız Amerika Birleşik Devletleri'nde kalabilirsiniz. Giriş damganızdaki veya I-94 Formu'ndaki belirtilen süre, Amerika Birleşik Devletleri'nde yetkili kalma sürenizin resmi kaydıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde kalma sürenizi belirlerken veya başvururken vize bitiş tarihini kullanamazsınız.

Uluslararası ziyaretçi kabulü hakkında bilgileri dikkatlice incelemenizi öneririz. Bu yazımızın kaynağı olan linkte daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz: 

https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/visa-expiration-date.html

 

 

 

 

 

Work and Travel, her üniversite öğrencisinin en az bir kez tecrübe etmesi gereken dünyanın en popüler kültürel değişim programıdır.
Work And Travel hakkında duyduklarınızdan hangileri doğru? Yanlış bilinenleri açıklıyoruz.
Work And Travel programına kimler katılabilir? İstenilen özellikler nelerdir?
Work And Travel maceranızın sonunda Türkiye'ye hangi kazanımlarla dönersiniz?
Program türleri, başvuru ve kayıt hakkındaki bilgiler.
J1 Vizesi nedir, nasıl alınır?
Work And Travel ve Amerika ile ilgili size ilginç gelebilecek bazı kalıplar
Başlıca Work and Travel işleri hakkında detaylı bilgiler.
Work and Travel programı kapsamında yasak olan, çalışamayacağınız işlerden bazıları hakkında detaylı bilgiler
Work and Travel katılımcılarının üzerinde en çok düşündükleri konuya açıklık getirelim.
Work And Travel job fair
Work and Travel program sponsoru tam olarak nedir, ne yapar?
Work and Travel programında konaklayabileceğiniz yerler
Bir kaza veya hastalık durumunda Work and Travel programı kapsamında size yapılan zorunlu sağlık sigortasından nasıl faydalanırsınız?
Amerika hakkında merak edebilecekleriniz
Work and Travel program Fiyatları
Vize Bitiş Tarihinin Anlamı
Work and Travel'ın en çok merak edilenleri
İzmir Work And Travel Ofisi